lauantai 14. syyskuuta 2024

Hyvinvointivaltio ja terveydenhuolto

 


MIELIPIDEKIRJOITUS LEHTEEN                       24.8.2024

 

otsikko: ”On sairasta säästää terveydestä

”SOTE-uudistuksen lupaus: ”turvata yhdenvertaiset, laadukkaat ja saatavilla olevat lähipalvelut, jotka kaventavat hyvinvointi- ja terveyseroja, sekä hillitsevät kustannusten kasvua. Painopisteenä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen”.

Kuten Uusimaasta 24.8. luettiin, meidän yhteinen Itä-Uusimaan hyvinvointialue on taloudellisessa ahdingossa – tappio nousemassa 80 miljoonan euroon. Ne leveät hartiat!

Miten tässä näin kävi? Mihin katosivat kansalaisten terveydenhoitoon tarkoitetut varat – vai oliko kyseessä yksinkertaisesti muunneltu totuus, jolloin kauniit lupaukset peittivät alleen jo Juha Sipilän hallituksen kaavailemat miljardi-säästöt sosiaali- ja terveysmenoista?

Mihin on myös kadonnut Kimmo Kajasteen (UM 24.8.) kaipaama konsensus, yhteinen toiminta yhteisten arvojen pohjalta – onko käteen jäänyt vain taloudelliset arvot, eli rahan valta ja yksilölliset arvovalinnat, joista uupuu yhteisöllisyys ja toisen huomioiminen?

Niin, SOTEn piti merkitä hyvää hoitoa, kaksi esimerkkiä: selkävaivoistaan johtuen leikattu tuttuni (+75) siirrettiin onnistuneen leikkauksen jälkeen ”kuntoutusosastolle”, jossa on vain yksi fysioterapeutti ja yksi kuntoutuslaite – sekin rikki. Toinen polvensa loukannut tuttuni (+65) on jo kolmesti käynyt lääkärissä saadakseen apua ja pystyäkseen jälleen liikkumaan – hoitona omat ohjeet ja vain ”buranaa” kehiin – tässä kuntoutuksen mallia!

Tämäkö on kuntoutuksen taso ”laadukkaat lähipalvelut” turvaavalla SOTE alueellamme? Onko ikä tulevaisuudessa este tehokkaalle kuntoutukselle? Riippuuko hoidon sisältö varallisuudesta? Tähänkö koko SOTE uudistuksella alun perinkin pyrittiin, saamaan ne ajatellut miljardi- säästöt?

Ja säästämisvimman keskellä on unohdettu apua, hoitoa ja kuntoutusta tarvitseva ihminen, äänestäjä, joka veroeuroillaan ja palvelumaksuilla on maksajan paikalla,


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Itä-Euroopan tasoa?

  MIELIPIDEKIRJOITUS                     29.9.2024   otsikko: ”Itä-Euroopan tasoa?” ”Suomi on vanhusten hoivassa Itä-Euroopan tasolla ...