lauantai 14. syyskuuta 2024

Eläkeläiset ja toimeentulo

 


MIELIPIDEKIRJOITUS LEHTEEN                                          8.4.2024

 

otsikko: ”Eläkeläiset veronmaksajina

Aikanaan tuntemani kaupunginjohtaja tuumiskeli, että johtamastaan kaupungista voisi hyvin tulla ”eläkeläisten Florida” – he kun tuovat tasaisen verotulon ja osallistuvat aktiivisesti palvelujen ostoon ja eri aktiviteetteihin.

Voisiko armaan Porvoomme uusi kaupunginjohtaja tuumia samoin? Me eläkeläiset, joita Suomessa on noin 1,6 miljoonaa, olemme edelleen aktiivisia kansalaisia ja veronmaksajia.

Niin, puolisoni oli 15 vuotiaana ensimmäisen kerran ansiotyössä Summan tehtailla, minä puolestani 16 vuotiaana vanhainkodissa Haminassa. Nykyisin kumpaakaan työpaikkaa ei enää ole olemassa: Stora-Enso lakkautti paperitehtaan ja Kymsote vanhainkodin – lienee kuva ajastamme?

 Olemme kumpikin saaneet olla onneksi töissä. 40 vuotisten työuriemme aikana olemme maksaneet veromme, joilla ylläpidetään ”hyvinvointivaltiotamme”, kasvattaneet kolme lastamme aikuisiksi, tukeneet heidän ja heidän perheidensä elämää eri tavoin. Ja edelleen maksamme veroja, jotka nousivat huomattavasti eläkkeelle siirtymisen yhteydessä (n. 6%), samalla tulotaso tippui 1/3 osan. Tämän vuoden alussa saatu indeksikorotus merkitsi mm. puolisolleni jälleen veronkorotusta - eläkkeestä! Lisäksi hän sai 200 € edestä lisäveroja maksettavaksi viime vuodelta – kannamme siis edelleen kortemme yhteiseen kekoon!

Ja ne paljon puhutut ”eläkeläisalennukset” – usein miten 1 – 2 € vaikkapa teatterilipusta yms. Ketkä silti täyttävät monet kulttuuririentojen katsomot – me. Eläkeläisalennuksia kun ei saa ruoasta, asumisesta, sähköistä, vedestä, lääkkeistä, eikä edes sähköautoista.

Emme siis ole ”hyvinvointivaltion taakka”, vaan monin tavoin hyödyksi asuinympäristöllemme vapaaehtoistyön tekijöinä ja normaaleina kuluttajina sekä veronmaksajina.

”Porvoo - eläkeläisten Florida”? Maksamme edelleen veromme ja mahdollistamme osaltamme siten palveluja porvoolaisille, myös lapsiperheille päivähoidon, koulutuksen ja terveydenhuollon suhteen – eiköhän palvelutarjonta ja riittävä tulotaso kuulu myös meille, ikääntyville veronmaksajille,


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Itä-Euroopan tasoa?

  MIELIPIDEKIRJOITUS                     29.9.2024   otsikko: ”Itä-Euroopan tasoa?” ”Suomi on vanhusten hoivassa Itä-Euroopan tasolla ...