lauantai 27. lokakuuta 2018

Muraalit


Haminan kaupunki                                                                          16.10.2018
Kaupunginvaltuuston kokous 16.10.2018

VALTUUSTOALOITE:

MURAALIT OSAKSI HAMINAN KAUPUNKIKUVAA

Upeart on taidekollektiivi, joka tuottaa korkealaatuista julkisen tilan taidetta monenlaisiin ympäristöihin. He painottavat taiteen mahdollisuuksia alueiden, kiinteistöjen ja tilojen muokkaajana. Tähän liittyen Upeartilla on vuosittainen päähanke syyskuussa, jolloin he järjestävät valtakunnallisen kaupunkifestivaalin UPEA. Myös tänä vuonna, jolloin eri kaupunkeihin syntyi 20 pysyvää julkista taideteosta. Kotka on ollut osallisena festivaaliin jo 2 kerta ja saanut upeat muraalit kaupunkilaisten ihailtavaksi. Kaupunkeja on jo useita ja halukkaita osallistujia riittää. Lisätietoa löytyy netistä sivulta www.upeart.com
Muraaleja syntyy nyt nopeasti eri puolilla Suomea. Ne ovat osa kehittyvää kaupunkikulttuuria, johon kuuluu laajemminkin julkisten tilojen haltuunotto erilaisina tapahtumina kuten siivouspäivä, ravintolapäivä ja erilaiset katufestivaalit.
Muraalien yleistymistä voi pitää myös jonkinlaisena kehittyneenä versiona monimuotoisille ja ristiriitoja herättäville graffiteille. Nyt muraaleilla tai graffiteilla piristetään kaupunkinäkymiä, ja sen imagonmuutoksesta kertoo kokoava nimitys katutaide. Kolmen festivaalivuoden aikana muraaleja on toteutettu 50 kappaletta eri puolilla Suomea, joten kaupungit ovat lähteneet rohkeasti mukaan.
Valtuustoseminaarissa 12.10. aktiivisena ja osallisena prosessissa tuli esille tuoda myös kuvataidetta näkyvämmäksi. Erittäin hyvä asia. Sisätiloissa toteutuvien taidenäyttelyjen lisäksi soisi Haminassa kuitenkin lisättävän myös niin katutaidetta kuin muutoinkin esillä oleva ulkoilmataidetta.
Muraalit voidaan tehdä hyvässä yhteistyössä taloyhtiöiden/ kiinteistön omistajien kanssa ja varmasti löytyy myös mukaan tulevia yrityksiä. Esimerkiksi Tikkurila ja Pintaväri ovat olleet monessa mukana.
Haminassa yksi hyvä kohde on mm. Maariankadun ja Isoympyräkadun risteyksessä oleva kerrostalon päätyseinä. Muitakin kohteita varmaan löytyy kuten torin vieressä seisova ”betonibunkkeri”, josta on ollut usein puhetta.
Esitämme, että Haminassa selvitellään mahdollisuutta osallistua UPEARTtin vuosittaiseen kaupunkifestivaaliin, arvioidaan sopivia kohteita ja tuotetaan hyvässä yhteistyössä elävöittävää taidetta haminalaisten iloksi. Tämä sopii hyvin kaupungin nykyiseen strategiaan, jossa yhtenä tavoitteena on luoda viihtyisä elin- ja kaupunkiympäristö. Liittyy hyvin myös kumppanuuksien edistämiseen.
16.10.2018

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Unkari "kantona kaskessa"

  Suomi on osa EU:n yhteisöä ja hyvä niin. Emme enää selviäisi yksin Venäjän kyljessä. Maailma on muuttunut todella paljon ja niin myös Venä...