tiistai 18. syyskuuta 2018

Kaupungin II osavuosikatsaus 2018




Kaupunginvaltuuston kokous 18.9.18
KD:n ryhmäpuheenvuoro
Pirkko Parjanen

§ 11 OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-HEINÄKUU 2018
Kaupungin toinen osavuosikatsaus kertoo, että kaupungin strategian mukaisesti taloudellinen tilanne on edelleen plus- merkkinen ja vakaa, samalla tiedostaen, että tiettyjä riskejä on olemassa ja kaikkia mahdollisia todennäköisyyksiä ei voida etukäteen ennakoida. Ylijäämää ennakoidaan tulevan miljoona euroa.
Seudun strategisessa yleiskaavassa (oli § 3:ssa) todetaan, että alueen tulee kiinnittää huomiota kolmeen seikkaan:
a)      alueen vetovoimaan
b)      kilpailukykyyn ja
c)      väestörakenteen muutokseen (väen väheneminen ja ikääntyminen)
Näihin meidänkin tulee jatkossa kiinnittää edelleen huomiota, unohtamatta kunnan muita perustehtäviä kuten huolehtiminen asukkaiden hyvinvoinnista ja peruspalveluista kestävällä tavalla.
Seudun yleiskaavassa mainittuihin 3:een seikkaan vaikuttavat uudet työpaikat, uudet asuinalueet ja yleisesti vetovoiman vahvistuminen sekä positiivinen ”pöhinä”. Suurlippu ja lippumaailmahanke saattaa olla yksi näistä tekijöistä, mutta emme näe sitä merkittävänä ja kestävänä vetovoiman lisääjänä. Muita käytännön toimenpiteitä elinvoiman vahvistumiseksi voivat olla mm. a) Rantarata, joka yhdistää Helsingin ja Pietarin kulkien Haminan kautta -> ihmiset hakevat liikkumisen helppoutta pendelöinnin lisääntyessä. Tätä suunnitelmaa ei kannata ”kuopata”. b) terveet ja käyttöön sopivat toimitilat. Tällä hetkellä Hamina ei pysty tarjoamaan sisäilmaltaan terveitä toimitiloja nykyisille ja uusille yrittäjille/toimitsijoille (tämäkin on yrityksille tuotettavaa palvelua), kuten sote-yrittäjät ( Pihlajalinna;TYTE, kuntoutusalan yrittäjät), TE-keskus etsii terveitä tiloja. Saati, että kaupungilla itsellään on terveet toimitilat. c) ekologinen ja monipuolinen kokeileva rakentaminen (viherrakentaminen ja aurinkovoima) d) nopea reagointi asioiden hoitamiseen käytännössä. Lippumaailma on hyvä esimerkki nopeudesta. Koirapuistot taas jotain muuta. Jos kaupungin oma toiminta hidastaa kuntalaisten järkevien toiveiden toteuttamista, tarttisko tehdä jotain?
Unohtamatta kaupunki- ja ulkoilmataiteen merkitystä ihmisen hyvinvoinnille. Nykyisin huomioidaan kaupunkirakentamisessa erilaiset huomiota herättävät taideteokset, kuten myös taide osana jo itse rakennusta. Tämä luo viihtyisyyttä ja elävöittää kaupunkia ja tuo sitä kautta lisää vetovoimaa. Jos Hamina haluaa olla maailmanluokan pikkukaupunki, siihen kuuluu olennaisena osana myös katu- ja kaupunkitaide sen eri muodoissaan. Olisiko valmiuksia perustaa asiantuntijoista ja luottamushenkilöistä koostuva taiteen neuvottelukunta? Liikunnan puolella sellainen jo on ja toimii aktiivisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Unkari "kantona kaskessa"

  Suomi on osa EU:n yhteisöä ja hyvä niin. Emme enää selviäisi yksin Venäjän kyljessä. Maailma on muuttunut todella paljon ja niin myös Venä...