perjantai 15. joulukuuta 2023

Eläkeindeksien leikkaus

 

MIELIPIDEKIRJOITUS LEHTEEN                       24.10.23

                  

otsikko: ”Arvon mekin ansaitsemme”

Yhteiskunnan arvoista ja arvostuksista kertoo paljon se, miten suhtaudumme nykypäivänä eläkkeellä oleviin, ikääntyneisiin kanssaihmisiin. Heillä ei tunnu olevan ”sijaa” tässä yhteiskunnassa, tosin varallisuudesta riippuen. He tuntuvat olevan vain menoerä ja tulevaisuuden tekijöiden, mm Vihreiden Atte Harjanteen mielestä ”siivellä eläjiä”, joiden pitäisi pystyä maksamaan palvelunsa itse.

Vihreiden Harjanne kun pitää hyvätuloisena eläkeläistä, joka saa 1.125 € bruttona kuukaudessa eläkettä, eli vuodessa brutto on 13.500 €.

Kuka tulee tyydyttävästi toimeen Suomessa tuolla summalla, joka on jopa alle EU:n määritellyn köyhyysrajan, joka nyt on noin 1.250 €/kk? Ei kukaan! Ja tätä esittää puolue, jonka edellinen puheenjohtaja on ollut itse köyhyystutkija.

Viime vuosina noin 600.000 henkilöä, eli 12 % kansalaisista on elänyt köyhyysrajalla, heistä suuri joukko eläkeläisiä, joihin kohdistuu Vihreiden esittämä eläkkeiden indeksikorotuksen leikkaus, joka kiistatta syventää olemassa olevaa eläkeläisköyhyyttä. Juuri julkaistun kyselytutkimuksen mukaan monella eläkeläisellä jää käteen noin 400 € kuukaudessa elämiseen pakollisten laskujen jälkeen.

Ilmeisesti ao puolue pyrkii kosiskelemaan nuoria äänestäjiä puolelleen, unohtaen sen, että he ovat tulevaisuuden eläkeläisiä, joihin Harjanteen esitys tulee aikanaan koskemaan, jos indeksikorotukset jäädytetään tai niitä leikataan. Toimenpiteenä se on eriarvoistava.

Puhumattakaan sitä, että eläkeläinen maksaa veronsa, käyttää palveluja, toimii lähes ilmaiseksi omaishoitajana, huoltaa ja avustaa lapsenlapsiaan, ja toimii palkattomasti monenlaisissa vapaaehtoistöissä ja tehtävissä, ruokajakelusta alkaen.

Veronmaksajain keskusliiton laskelmien mukaan monen keskituloisen eläkeläisen veroprosentti on yhtä suuri, usein jopa suurempi kuin työssä ollessa – koska eläkeläiseltä puuttuu monia työssäkäyvän vähennyksiä. Tämä yhtälö merkitsee sitä, että moni ikääntynyt kipuilee jo nyt köyhyysloukussa, niin että rahat eivät välttämättä riitä edes ruokaan ja sairaskuluihin.

Siis hän, joka omasta palkastaan on maksanut ja ylläpitänyt hyvinvointiamme, ja joka edelleen maksaa eläkkeestään veroa, näkee pahimmillaan nälkää. Tämä on merkinnyt myös sitä, että entistä useampi eläkeläinen hakee ruokaa ”valinta hursteista” ympäri maata. Mihin Vihreiden esitys eläkeindeksin leikkaamisesta jopa alle köyhyysrajan eläviltä eläkeläisiltä johtaa – sanoisin kasvavaan köyhyyteen, toivottavasti ei kuitenkaan kerjäläisyyteen, myös tulevia sukupolvia ajatellen,


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Unkari "kantona kaskessa"

  Suomi on osa EU:n yhteisöä ja hyvä niin. Emme enää selviäisi yksin Venäjän kyljessä. Maailma on muuttunut todella paljon ja niin myös Venä...