maanantai 12. heinäkuuta 2021

 

Mielipidepalastalla Uusimaa-lehdessä pohdin olemmeko siirtymässä harvainvaltaan? Ennen oli tavoitteena päästä kunnanvaltuustoon ja kirkkovaltuustoon, jotta pääsee poliittisessa urassa eteenpäin kohti kansanedustajan pakkaa tai vaikka vielä europarlamenttiin.

Nyt suuntana on päästä joka tasolle päättämään ja samat ihmiset. Eduskunnasta tavoitellaan paikkaa kuntatasolle ja tulevaisuudessa myös maakuntatasolle. Mitä me äänestäjät teemme? Äänestämme samaa henkilö joka tasolle, koska hän vaikuttaa luotettavalta ja turvalliselta valinnalta. Näinhän se menee..., mutta onko se demokratian kannalta edullista.

otsikko: ”Harvainvaltaako?”

Viime aikoina on kiinnitetty huomiota siihen, kuinka työskentely eri luottamustehtävissä niin valtion hallinnossa kuin paikallistasolla on entistä enemmän aikaa vievää. Hyvän poliittisen päättäjän kun tulee ”tehdä kotiläksynsä”, eli perehtyä riittävän hyvin käsiteltäviin asioihin. Lisäksi hänen tulee olla tavoitettavissa ja vastata kansalaisten tiedusteluihin. Ohessa pitää huolehtia oman puolueen asioista ja luoda hyviä verkostoja eri tavoin.

Kaikki tämä vie paljon aikaa – eikä unohtaa sovi perhettä, läheisiään eikä leipätyötään.

Eipä ihme, että Jaakko Jalonen kiinnitti huomiota siihen työmäärään, joka esimerkiksi kaupunginhallituksen puheenjohtajalla on (UM 23.6.21). Tehtävän hyvä ja asiallinen hoitaminen edustustilaisuuksineen kaikkineen vastaa jo osa-aikatyötä. Tällöin vastaan tulee myös se, miten rahallisesti tämäkin luottamustehtävä korvataan.

Mutta huomio kannattaa kiinnittää nimenomaan siihen, kuinka kansanedustajilla, jotka myös valittavat työmääräänsä ja siihen kuluvaa aikaa, voi olla aikaa toimia vielä kunnan valtuutettuina, saati tulevaisuudessa myös maakuntatasolla? Vaikka he olisivat kuinka tehokkaita ja aikaan saavia, on perusteltua kysyä, pitääkö kansanedustajien vielä ehtiä kuntiensa valtuustoihin – vai keräävätkö he vain ääniä omalle puolueelle ja tulevalle varajäsenelle.

Puhumattakaan tulossa olevista maakunnista ja niiden valtuustoista – kuinka yksi henkilö voi menestyksekkäästi toimia samaan aikaan kansanedustajana, uuden maakunnan edustajana ja kunnan valtuutettuna? Kaikki nämä luottamustoimet vaativat niin aikaa, osaamista kuin paneutumista. Siitäkin huolimatta, että kokee olevansa politiikan ammattilainen.

Pirkko Parjanen

Porvoon KD:n paikallisosaston varapj


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Unkari "kantona kaskessa"

  Suomi on osa EU:n yhteisöä ja hyvä niin. Emme enää selviäisi yksin Venäjän kyljessä. Maailma on muuttunut todella paljon ja niin myös Venä...