tiistai 5. maaliskuuta 2019

Suomen sosiaali- ja terveydenhuolto maailman huippua




Mielipidekirjoitus

Euroopan huippua – vai ei?

Tuore tutkimus kertoo saman kuin aiemminkin: Suomen julkinen terveydenhuolto on Euroopan kärkitasoa, sekä laadullisesti että kustannustehokas. Terveydenhuoltomme on jopa Ruotsia parempi, josta haluamme ottaa usein mallia. Sipilän ja Orpon hallitus ajaa kuin ”käärmettä pyssyyn” sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta, paljon puhuttua SOTE- uudistusta.
Miksi pitää poliittisista syistä ”uudistaa” toimiva, laadullisesti hyvä ja kustannustehokas julkinen terveydenhoito, joka on taannut kansalaisten perustuslaillisen oikeuden tasa-arvoiseen palveluun? Keskustan tavoite on saada syntymään maakunnat, uusi ”hallintohimmeli”, jonka tarkoituksena on turvata keskustapuolueen kannatus maakunnissa. Kokoomus puolestaan haluaa ”valinnanvapaudellaan” avata terveydenhuollon yksityisten yritysten ”temmellyskentäksi” ja luoda Suomeen USAn mallisen yksityisen terveydenhoidon, jolloin jokainen joutuu rahallaan tai sairausvakuutuksellaan maksamaan sairastumisen aiheuttamat kustannukset.
Kehuttu julkinen terveydenhuoltomme kaipaa toki uudistamista ja parantamista, etenkin panostusta ennalta ehkäisevään perusterveydenhuoltoon. Ennalta ehkäisevän perusterveydenhuollon oikea kehittäminen säästää tulevaisuudessa huomattavissa määrin veroeuroja vähentäessään kallista erikoissairaanhoitoa. Samoin hoitoketjuja voidaan nopeuttaa huolehtimalla perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon saumattomasta yhteistyöstä, vaikka kuntayhtymä-mallilla: ihminen saa tarvitsemaansa hoitoa ja siirtyy sujuvasti eteenpäin hoitoketjussa. Kyse on julkisen sektorin sisällöllisestä kehittämisestä. Nykyisin tämä toteutuu varsin hyvin työterveyshuollossa – miksei siis nykyisessä julkisessa terveydenhuollossa. Pullonkaulat tulee avata ja panostaa hoitoketjujen ongelmakohtien poistamiseen.

Pirkko Parjanen
eduskuntavaaliehdokas (kd)
Hamina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Unkari "kantona kaskessa"

  Suomi on osa EU:n yhteisöä ja hyvä niin. Emme enää selviäisi yksin Venäjän kyljessä. Maailma on muuttunut todella paljon ja niin myös Venä...