keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Sotekommentit ja Kela

Kelan Liisa Hyssälä oli Ylen aamutv:ssä keskustelemassa uudesta SOTE- uudistuksesta. Samalla tuli esille eri sosiaalietuudet ja niiden muuttaminen tälle vuosisadalle. Näin asian ainakin ymmärsin. Monessa asiassa olin hänen kanssaan samaa mieltä. Etenkin näkemys siitä, että mahdollistaisimme vanhemmille omien lasten hoidon kotona tukemalla sitä riittävästi. Mitään kiirettä äitien saamiseksi työelämään ei ole, koska työllisyys nyt on sitä , mitä se on. Tässä tapauksessa molemmat osapuolet hyötyvät. Lapset saavat hyvän hoidon kotona ja työttömyysluvut eivät ole aivan pilvissä.

Toinen miettimisen arvoinen asia on omaishoitajat. Heidän ansiokasta työtään tulisi tukea riittävästi ja vieläpä kannustaa omaisia tähän toimintaan. Monet omaiset olisivat valmiita hoitamaan ikääntyneitä läheisiään, jos tämä vain taloudellisesti mahdollistettaisiin. Se olisi yhteiskunnalle edullista ja ikääntyneet saisivat omaiset lähelleen. Omaishoitajilla tulisi olla samantasoinen omaishoidontuki koko maassa. Miten olisi, jos omaishoitajilla olisi se niin sanottu kuukausittainen perustulo, jos he jäävät hoitamaan ikääntyneitä läheisiään. Tämän lisäksi he saisivat vielä hoitotuen, jonka turvin he pärjäisivät. Tällöin säästyisi kotihoidon palvelut, hoivakodin palvelut ym. Samalla kyseisen henkilön työpaikka voisi työllistää nuoren oman alansa työhön (kuten vuorotteluvapaassa, mutta useammaksi vuodeksi). Näin nuori pääsee rakentamaan omaa elämäänsä eteenpäin. Parempi se on kuin olla työttömänä työnhakijana. Keskeistä tässä olisi tietysti se, ettei tämä "omaishoidon ajanjakso" vähennä tulevaa eläkettä, vaan eläke lasketaan sen mukaan, kun ko. henkilö olisi ollut normaalisti töissä eläkeikäänsä saakka. Voisiko toimia?

Mietteitä, mietteitä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Unkari "kantona kaskessa"

  Suomi on osa EU:n yhteisöä ja hyvä niin. Emme enää selviäisi yksin Venäjän kyljessä. Maailma on muuttunut todella paljon ja niin myös Venä...